BOUW EN VACHT

Point Ragdolls zijn grote, stevige gespierde katten met heldere blauwe ogen.

Het lichaam is licht gekleurd, met donkere points, (extremiteiten, uiteinden van het lichaam)  de kop, de poten, de staart en de oren.

 

Naast point Ragdolls zijn er ook sepia/mink Ragdolls en non-point Ragdolls (solids). Sinds 2017 zijn de sepia/mink Ragdolls in Nederland erkend, de langst aanwezigen, de solid ofwel nonpoint Ragdolls zijn nog niet officieel erkend.

 

Bij de mitteds en bicolours zijn de points bedekt met verschillende gradaties van witte markeringen.

 

Hun vacht is zijdezacht en ze hebben halflang haar, dat op het lichaam ligt en openbreekt wanneer de kat beweegt. Rondom de nek is de vacht (veelal in de winter) het langst, zodat er de vorm van een kraag ontstaat. De ondervacht van de Ragdoll is niet wollig, waardoor hun vacht nauwelijks klit. Vanaf de bovenkant van de kop, over de schouderbladen en de rug wordt de vacht langer. De vacht op de achterpoten bij de broek is halflang tot lang. Aan de onderkant van de voetjes steken pluimpjes tussen hun voetkussentjes uit. Volwassen katers kunnen een gewicht bereiken van zo'n 5 tot 8 kg. Een volwassen poes blijft kleiner en weegt gemiddeld zo tussen de 4 en 6 kg. De Ragdoll staat onder meer bekend om zijn grootte.

 

Ragtime Bartholomew, (sealpoint mitted Ragdoll, geboren 18 mei 1980) staat in het Guiness Book of Records alszijnde op dat moment de grootste kat.  Of ze gemiddeld gezien daadwerkelijk het grootste kattenras zijn? Ze behoren in ieder geval wel tot de top 3 grootste rassen.

Ragtime Bartholomew