Het begin van de Ragdoll

De oorsprong van dit prachtige ras ligt in het stadje Riverside, Californië (Amerika). Het verhaal gaat dat een witte Angora-achtige poes met de naam Josephine, gewond raakte bij een auto ongeluk. Josephine werd naar de dierenkliniek van de Universiteit van Californië gebracht. Ondanks haar zware verwondingen knapt ze wonder boven wonder weer helemaal op.

 

Toen Josephine na haar ongeluk weer zwanger raakte, waren de kittens die ze vanaf dat moment kreeg veel liever en aanhankelijker dan de kittens die ze voor het ongeluk kreeg. Ook hadden deze kittens een mooiere vacht, waren ze groter en hielden ze zich helemaal slap als ze opgetild werden.

 

Ann Baker, oorspronkelijk een fokker van Perzische katten, en haar buurvrouw, Merle Pennels, de eigenaar van Josephine, merkten deze verandering bij de kittens van Josephine op. Vanaf dat moment was Ann Baker zeer geïnteresseerd in de nakomelingen van Josephine, de oermoeder / eerste grondleggger van het Ragdollras maar zelf nooit geregistreerd als Ragdoll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josephine met Buckwheat's kittens Gueber, Mitts, Tiki en Kyoto.

 

Buiten Josephine zijn er nog drie andere grondleggers van de Ragdoll en dat zijn:

Buckwheat

 

Buckwheat, (Josephine x 'Blacky') een bruin/zwarte Burmeesachtige poes. Buckwheat krijgt slechts één nestje met vier kittens. Twee pointed kittens, Tiki (seal point) en Kyoto (seal point mitted) en twee solid kittens (black/white) Gueber en Mitts. Tiki en Kyoto worden bij NCFA als Ragdolls geregistreerd, Gueber en Mitts zouden niet als Ragdolls zijn geregistreerd. Opvallend is dat een aantal nakomelingen van Tiki en Kyoto solid black/whites zijn. Daaruit valt af te leiden dat Gueber en Mitts wel degelijk in het Ragdollfokprogramma zijn ingezet.

De vader van Buckwheat's kittens is Raggedy Ann Daddy Warbucks. Na dit nestje heeft niemand ooit meer iets van Buckwheat gehoord.

 

Daddy Warbucks

 

Raggedy Ann Daddy Warbucks, (Josephine x 'Beauty') een seal point mitted Ragdoll met witte staartpunt. Daddy Warbuck is de allereerste bij NCFA geregistreerde Ragdoll.

Alhoewel op zijn NCFA registratiebewijs  de catterynaam van Ann Baker staat, wordt Merle Pennels daarop vermeld als zijn fokker, Ann Baker als zijn eigenaar.

Zijn carrière was van korte duur.

 

Fugianna

 

Raggedy Ann Fugianna, (Josephine x Daddy Warbucks) een slecht getekende seal point bicolor poes.

Alhoewel op haar NCFA registratiebewijs de catterynaam van Ann Baker staat wordt Merle Pennels daarop vermeld als haar fokker en Ann Baker als haar eigenaar.

Fugianna heeft haar moeder, Josephine, overleefd.


Van deze vier zijn alleen Raggedy Ann Daddy Warbucks en Raggedy Ann Fugianna geregistreerd als Ragdoll bij NCFA (The National Cat Fanciers' Association). NCFA is de eerste kattenvereniging die de Ragdoll erkend.

 

Op 30 december 1966 is Raggedy Daddy Warbucks de allereerste kat die  als Ragdoll geregistreerd is bij NCFA, gevolgd op dezelfde datum door Tiki en  Kyoto (de twee pointed kittens van Buckwheat)  en Fugianna.

 

Ann Baker's favoriete variëteit is mitted, zoals Daddy Warbucks. Dit is de varieteit die het meeste weg heeft van de Birmaan. Met de ontdekking van het niveau in het Birmanen wit gen (WSG) en de afwezigheid daarvan in Ragdolls is bewezen dat de werkelijke oorsprong van de Ragdoll niet naar de Birmaan is terug te herleiden.


Het einde van Josephine


Het laatste nestje kittens wat Josephine gehad heeft bij Ann Baker's buren (fam. Pennels) was tevens het allerlaatste nestje van haar leven. Het geruzie tussen de hond van Pennels en Josephine, ter bescherming van haar kittens, was dhr. Pennels op een dag zo moe dat hij zowel Josephine als haar kittens heeft gedood, althans, dat is een van de verhalen. Een ander verhaal is dat hij Josephine en haar kittens naar het asiel gebracht heeft alwaar zowel Josephine als haar kittens zijn afgemaakt. Wat er precies gebeurd is, is niet meer te achterhalen, maar hoe dan ook, het is toch een triest einde.

 

Niet alle katten die Ann Baker gebruikte voor de ontwikkeling van haar Ragdoll waren pointed katten, ze gebruikte in de loop der jaren allerlei katten in alle kleuren en variëteiten.

 

Op de rasnaam Ragdoll vraagt en krijgt Ann Baker patent. De Ragdoll is de eerste en enige kat ter wereld waarvoor ooit patent is aangevraagd en verkregen. Ook richt zij in 1971 haar eigen Ragdollclub op, IRCA (International Ragdoll Cat Association), teneinde de Ragdoll exclusief te  houden. Buiten de IRCA mogen er dan ook nergens anders Ragdolls geregistreerd worden.

 

De naam Ragdoll, en haar cattery naam Raggedy Ann, waren geïnspireerd op de destijds in Amerika razend populaire Raggedy Ann & Raggedy Andy lappenpoppen. Haar Ragdolls deden Ann Baker denken aan deze lappenpoppen vanwege het feit dat ze zich, wanneer je ze optilde, net zo ontspannen slap hielden als een lappenpop.