KLEUREN

De eerste jaren kwamen de point Ragdolls alleen voor in SEAL.

 

Inmiddels is bekend dat Ann Baker in het diepste geheim een uitkruis programma had met Balinezen. Dat zou een reden kunnen zijn waarom er vanuit de oude (IRCA) lijnen een paar choclate Ragdolls aanwezig zijn. Maar houd in gedachten dat er heel lang (lichtgekleurde) seal Ragdolls als choclate Ragdolls verkocht zijn. Iets wat heden ten dage niet meer nodig is daar er middels DNA op kleur getest kan worden.

 

De kleur blue (verdunning van seal) zou in principe van oudsher ontstaan kunnen zijn doordat een (of meerdere) grondleggers van de Ragdoll het verdunnings gen droeg(en).

 

Van oorsprong (vanaf ca. vier jaar na het allereerste begin met Josephine) kent men buiten de kleur seal ook de kleuren blue (verdunning van seal), choclate en lilac (verdunning van choclate).

 

Het rood, smoke/silver en het lynx komt ook al vanaf bijna het begin voor, afkomstig van de oude Ann Baker's IRCA katten/lijnen.

 

Alhoewel het rood, smoke/silver en lynx al bijna vanaf het begin aanwezig is, zijn er veel van de heden-ten-daagse choclate, rood- en lynxlijnen heel wat later door catfancy fokkers ingefokt door uitkruisingen met o.a. de Pers, Heilige Birmaan en Balinees.

SEAL

is bij point/sepia/mink katten dezelfde kleur als zwart bij nonpoint katten. Seal ziet er op de points donkerbruin tot zwart uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto rechts: seal mink bicolor


blue

Blue is de verdunde kleur van seal (zwart) en is (middel)grijs van kleur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto rechts: blue point (smoke) mitted met mooie blaze

 


CHOCLATE

ziet er voor het oog uit als een verdunning van seal maar het is een op zich staande kleur, licht tot middel bruin.

 

Heeft u een mooi en duidelijk fotootje van uw choclate Ragdoll, stuur hem naar redactie@ragazine.nl ,dan zal hij hiernaast geplaatst worden.

 


lilac

is de verdunde kleur van choclate, lichtgrijzig met een ietwat championkleurig tintje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto rechts: lilac mink


red

is hetzelfde als onze oranje huiskatten, bij de points ook wel flame genoemd.

 

 

Red is nooit helemaal egaal gekleurd, je ziet er altijd in meer of mindere mate een streep/lynx patroon in, dat wordt ook wel 'ghost striping' genoemd. Het gen wat ervoor zorgt dat de kat géén streepjes krijgt, heeft namelijk geen vat op het rode pigment.

 


creme

is de verdunde kleur van red. Het verschil tussen red en creme in point katten is vaak niet goed te zien, zeker niet als er lynx in het spel is.

 

Creme is nooit helemaal egaal gekleurd, je ziet er altijd in meer of mindere mate een streep/lynx patroon in, dat wordt ook wel 'ghost striping' genoemd. Het gen wat ervoor zorgt dat de kat géén streepjes krijgt, heeft namelijk geen vat op het rode pigment.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto rechts: creme mink bicolor

 

 


tortie

 is  Frans voor schildpad: tortue. In Nederland bekend als schildpadkleur, nog bekender is de benaming lapjeskat. Tortie wil zeggen 'met rode vlekken'. De poes heeft dan een 'hoofdkleur' (seal, blue, choclate of lilac) met red vlekken (bij seal en choclate) of creme vlekken (bij blue en lilac). Deze vlekken zijn willekeurig over het lichaam verdeeld, op de points donkerder dan op de vacht.

 

Doorgaans zijn het alleen poezen die tortie zijn. In zeldzame gevallen kunnen katers tortie zijn, maar dat is een genetisch foutje. Tortie katers zijn (bijna) altijd onvruchtbaar.