variëteiten bij de ragdoll

De Ragdoll kent drie variëteiten. De colorpoint (zonder wit), mitted en bicolor. De bicolor bestaat genetisch gezien uit vier verschillende variëteiten te weten: high mitted, true bicolor, mid high white en high white (ofwel de Van). Op de stamboom en op shows wordt bij alle vier de bicolor variëteiten gesproken over bicolor, daar wordt geen verschil in gemaakt. Voor fokkers is het wel van belang te weten met welke soort van bicolor je te maken hebt. Het is niet altijd even gemakkelijk om dat via een stamboom uitgezocht te krijgen. In dat geval is het het beste om een colorpoint, zonder wit, te gebruiken, dan is het snel duidelijk. De meeste Amerikaanse fokkers vinden de true bicolors maar niets terwijl de Engelse fokkers er trots op zijn dat zij soort van 'uitvinder' zijn van de true bicolor. Bij alle variëteiten met wit is de symmetrie en verdeling van het wit belangrijk. Hoe mooier getekend, des te beter, althans, voor een showkat.

colorpoint

De points (extremiteiten, uiteinden van het lichaam), dat wil zeggen kop, oren, staart en poten zijn gekleurd. De rest van het lichaam is lichter van kleur, de vacht op de borst en onder de oksels is het lichtst. Veel colorpoints hebben een buikvlek, maar er zijn ook colorpoints zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een colorpoint mag helemaal nergens wit hebben.

 

 

colorpoint x colorpoint

mitted x colorpoint

mitted x mitted

mitted

Mitted betekend "gehandschoend". Bij een mitted zijn de points gekleurd, maar aan de voorpoten hebben ze witte handschoentjes en aan de achterpoten witte laarsjes. Ook de kin en de borst zijn wit. Van kin tot staartinplant loopt aan de onderkant van het lichaam een witte streep over de gehele buik, de zgn. buikstreep. Deze buikstreep mag smal tot breder zijn maar die mag niet onderbroken worden, dus mag geen gekleurde vlek bevatten. Sommige mitteds hebben (als bonus) een witte blaze op hun neus. Een blaze is toegstaan, en wanneer het de symmetrie niet verstoort maar juist benadrukt, zelfs gewenst. Gekleurde vlekjes in het wit zijn niet geoorloofd. De rest van het lichaam is lichter gekleurd dan de points.

 

 

mitted x colorpoint

mitted x mitted

 

bicolor

Genetisch: TRUE BICOLOR

 

Oren, masker en staart moeten gekleurd zijn, en donkerder dan de rest van het lichaam. In het masker moet een omgekeerde V-vorm zitten, die zo symmetrisch mogelijk is. De omgekeerde V mag niet verder doorlopen dan de buitenste ooghoeken. Bij een true bicolor loopt de omgekeerde V-vorm bijna altijd tussen de binnenste ooghoeken door. Het neusleertje moet roze zijn. Buik, borst, alle poten, kraag en snorharen moeten wit zijn. Het wit aan de voorpoten moet minimaal boven de ellebogen lopen en bij de achterpoten tot aan de hak. Witte vlekken op de rug zijn toegestaan. Wanneer een bicolor geen witte vlekken op zijn rug heeft, spreekt men ook wel van een 'gesloten dek'. Gekleurde vlekjes in het wit op de achterpoten is toegestaan vermits de vlekjes niet te groot zijn.

 

true bicolor x point

true bicolor x true bicolor

high white x point


BICOLOR

Genetisch: HIGH MITTED

 

De high mitted ziet er vrijwel hetzelfde uit als een 'true' bicolor en is daar nauwelijks van te onderscheiden. Hoewel ze uiterlijk niet tot nauwelijks van elkaar verschillen, komt hun patroon genetisch gezien op verschillende manieren tot stand.

 

 

mitted x mitted

mitted x mid high white

mid high white x mid high white

BICOLOR

Genetisch: MID HIGH WHITE

 

Ook de mid high white kan heel erg op een 'true' bicolor of high mitted lijken. Over het hele lichaam gezien hebben de mid high white wat meer wit op het lijf dan de 'true' bicolor en high mitted.

 

 

true bicolor x mitted

high white x mitted

bicolor

Genetisch: HIGH WHITE

 

Een high white of ook wel Van (spreek uit als vèn) genoemd, heeft alleen maar kleur op de staart, de oren en een klein gebiedje rondom de oren. Op die manier ontstaat op de kop een hele brede omgekeerde V-vorm, die het hele gelaat beslaat. De rest van het lichaam is wit, het liefst zonder vlekken. Omdat in de Ragdoll standaards staat beschreven dat de omgekeerde V-vorm uiterlijk tot de buitenste ooghoek randjes mag lopen, is deze variëteit officieel niet showwaardig, hun omgekeerde V-vorm is te groot. Alleen de CFA erkend de Van.
Ragdoll fokkers zullen niet vaak een combinatie van ouderdieren maken waar high white nakomelingen uit kunnen komen (true bicolor x true bicolor). High white Ragdolls zijn vrij zeldzaam. Toch kan een high white er prachtig uit zien (al zijn de meningen daarover verdeeld) en best goed bruikbaar zijn in een fokprogramma, zeker wanneer gecombineerd met een colorpoint.

 

 

true bicolor x true bicolor

mid high white x mid high white