STRESS

WAT IS STRESS?

 

Definitie: 'toestand van psychische spanning en druk'

 

Negatieve en positieve stress:

We denken altijd eerst aan negatieve stress. Maar er is ook positieve stress, zoals opwinding n.a.v. voedsel dat voor je wordt klaargemaakt, spanning door een leuk spel dat gespeeld wordt of opgebouwde spanning door het zien van een muis die je hoopt te kunnen vangen...
Met de positieve stress kunnen we makkelijker overweg, hoewel een kat ook die altijd zelf zal doorbreken door ‘even’ iets anders te doen. Of dacht je echt dat ze in het midden van een spel altijd toevallig haar poot likt of toevallig jeuk in de hals had. Heb je meerdere katten die het goed met elkaar kunnen vinden? Dan zie je misschien al eens wat discussie terwijl ze samen staan te wachten op het eten dat je voor hen klaarmaakt. Ook dat is een ontlading van (positieve) stressopbouw.

Negatieve stress daarentegen veroorzaakt problemen. Stress welke ontstaat door angst, wrijvingen, drukte, verandering, ...
Een extravert type zal die stress vooral uiten door uit te halen en andere gedragsproblemen.
Introverte types houden die stress veel langer intern, en keren meer in zichzelf. Maar... zullen ook gedragsproblemen gaan vertonen of medische problemen krijgen.

 

Acute stress en chronisch stress:

Acute stress ontstaat naar aanleiding van een voorval, is kort van duur en indien het zich niet veelvuldig voordoet vormt het ook geen probleem voor de kat. Maar mogelijk wel voor de eigenaar... zoals een dierenartsbezoek, nagels knippen of een pil geven.

Chronische stress is aanhoudende negatieve stress, waardoor het impact gaat hebben op de innerlijke rust van de kat, met alle gevolgen vandien. Gedragsproblemen, medische problemen, kortom het tast het welzijn van de kat aan.

 

Impact van chronische stress:

Fysieke impact : Langdurige stress kan hun gezondheid beïnvloeden. Allerlei kwalen kunnen erdoor ontstaan. Blaasproblemen, overgewicht, overdreven verharen zijn de meest voorkomende.

Mentale impact : Stress kan elk wezen ongelukkig maken. We hoeven de discussie van wat gelukkig of ongelukkig is niet aan te gaan, want het is wel degelijk aantoonbaar dat langdurige stress gedragsproblemen kan veroorzaken. Die kunnen heel uiteenlopend zijn, maar onzindelijkheid, sproeien en (angst)agressie zijn de meest voorkomende. Bovendien kan het zelfs leiden tot dwangneuroses (o.a. zelfverminking, kaal likken, dwangmatig rondjes lopen ...).


 

Geschreven door en geplaatst met toestemming van Karin Weuts©
Gedragstherapeut voor Katten, België